5
(1)

ACTUATOR

Un actuator este termenul general folosit pentru un mecanism care este declansat de catre un senzor – de exemplu, o camera de securitate declansata de un detector este un actuator.

AIRPLAY

Lansat de Apple în 2010, AirPlay este un protocol wireless care permite transmiterea datelor (audio și video) între două dispozitive compatibile printr-o rețea Wi-Fi. Este mai stabil decât DLNA, dar funcționează doar cu dispozitive echipate cu AirPlay.

Alexa

Numele dat inteligenței artificiale Amazon și creierului din spatele dispozitivelor de control vocal precum Echo, Dot și Show.

AMX

Unul dintre cele mai mari nume în domeniul automatizării casnice, AMX creează soluții scalabile pentru case si clădirile inteligente pentru companii.

AUTOMATIZARE

Utilizarea diferitelor dispozitive electronice smart pentru a complete diverse sarcini gospodaresti cu interactiune umana minima.

BEC CFL

Becurile CFL(Compact Flourescent Lamp) sunt becurle cu economie de energie care acum sunt uzuale si au inlocuit becurile traditionale(incandescente)

BEC CFR

Prescurtare de la Compact Fluorescent Radio Lamp – similar cu CFL dar aceste becuri au un receptor radio încorporat care le permite să fie controlate de o rețea wireles de home automation , cum ar fi LightWaveRF.

BELKIN

Ecosistemul de dispozitive inteligente din Belkin, WeMo, face posibilă o casă complet automatizată – și dacă sunteți pregătit să instalați totul singur, nu vă va costa o avere. Drumul catre o casa inteligentă poate începe cu un singur bec WeMo, care pur și simplu se înșurubează într-un accesoriu existent si poate fi controlat prin intermediul aplicației WeMo. Conectați un comutator WeMo la orice priză de alimentare și orice altceva conectați va fi vizibil și pe telefon. WeMo Maker este ceva mai avansat, deoarece poate fi configurat pentru a declanșa dispozitive mecanice: adică deschiderea unei uși de garaj când un senzor de mișcare vede o mașină care se apropie.

BLUETOOTH LE

Bluetooth Low Energy este un protocol wireless util pentru conectarea dispozitivelor portabile în aceeași cameră. În a patra generație, necesită foarte puțină energie pentru a funcționa.

CAMERA IP

O camera IP functioneaza ca orice alta camera web careia i se adauga functionalitatea de a se conecta la o retea permitand astfel sa fie accesata prin internet de oriunde cu ajutorul unei aplicatii pe telefon.

CEDIA

Custom Electronic Design and Installation Association este locul în care veți găsi mărci și oameni cu experiență în instalarea profesională inteligentă a casei. Site-ul său oferă, de asemenea, resurse descărcabile.

Controller

Un dispozitiv care poate controla alte dispozitive din rețeaua wireless. Există o varietate de controlere disponibile, inclusiv telecomenzi portabile, controlerele care oferă acces la Internet și software-uri PC (prin USB) care vă pot controla rețeaua de oriunde în lume.

Dimmer

Un dispozitiv controlat wireless care controlează luminozitatea, precum și starea Pornit / Oprit a unui bec. Acesta va fi conectat la bec prin cablare standard.

Dual-Mesh Network

Sistem de rețea utilizat de INSTEON. Semnale de control sunt trimise simultan folosind cablul de alimentare al casei (linia electrică) și rețeaua wireless INSTEON. În același timp, toate dispozitivele INSTEON acționează ca repetitoare, ajutand semnalele să ajungă in cele mai indepertate locuri ale locuinței – fără locuri moarte.

DLNA

Înființată de Sony și Intel, Digital Living Network Alliance se asigură că dispozitivele wireless compatibile se pot recunoaște reciproc și pot partaja fluxuri de date prin Wi-Fi.

DOMOTICS

Luați o contracție a cuvântului latin pentru casă, domus și combinați-o cu robotica și veți obține un nume mai diferit pentru automatizare.

ELGATO EVE

Eve este o familie de senzori și actuatori pentru smart-home, proiectați de specialistul german in periferice Elgato, pentru a lucra cu Apple KomeKit. Acestea includ un senzor meteo, o încuietoare a ușii și o priza inteligenta, toate folosind Bluetooth LE in loc de Wi-Fi pentru a comunica. Astfel, nu au nevoie de un hub.

GATEWAY

Un dispozitiv care poate comunica și trimite comenzi către dispozitive inteligente folosind un telefon, tabletă sau computer. Gateway-ul pare adesea ca o cutie mică albă sau neagra care se conectează la router. Numit și hub.

GEOFENCE

Geofencing folosește GPS-ul, Wi-Fi-ul sau Bluetooth-ul din smartphone-ul dvs. pentru a crea o graniță virtuală în jurul unei locații din lumea reală. Acesta poate fi apoi folosit pentru a declanșa ceva din casa inteligentă – cum ar fi luminile sau aparatul de aer condiționat – de îndată ce dvs (și telefonul) intrați sau ieșiți din această graniță.

GEOTERMAL

Numele dat energiei regenerabile care provine din căldura naturală a Pământului. Dacă puteți da o gaură suficient de adânc sau puteți duce suficient cablu sub pamant pentru a o recolta, veți obține o sursă naturală de energie pentru viață.

HIVE

Alternativa celor de la British Gas la Nest (vezi mai jos), Hive funcționează în același mod – permițându-vă să vă controlați termostatul pe internet folosind smartphone-ul. Un avantaj al acestei versiuni este că vă puteți regla și apa caldă.

HUB

Fiecare ecosistem de dispozitive smart-home are tendința de a comunica cu un hub wireless, care se află pe rețeaua de acasă si colecteaza date pentru a transmite unei aplicatii mobile.

HUE

Hue este familia de produse (in continua crestere) pentru iluminat inteligent de la Philips, care se pot conecta la reteaua de acasa și, prin urmare, pot fi controlate de la distanță prin aplicația Hue.

HVAC

Un mod mai simplu de a spune încălzire, ventilație și aer condiționat.

INSTEON

Insteon reprezinta o tehnologie inteligentă care permite becurilor, termostatelor, întrerupătoarlore, senzorilor de mișcare și altor astfel de dispozitive electrice să comunice prin intermediul liniilor de alimentare, prin frecvențe radio sau prin ambele.

IOT

Internet of Things este termenul captivat acordat numărului tot mai mare de dispozitive casnice care se pot conecta pe web pentru a-și îmbunătăți funcționalitatea și a permite controlul de la distanță.

Light-emitting diode (LED)

A diode that emits light radiation without emitting heat. Infrared LEDs are found in many consumer electronic products.

LightwaveRF

O nouă tehnologie wireless pentru controlul dispozitivelor electrice smart de la o singură rețea wireless. LightwaveRF reprezinta o alternativă accesibilă la Z-Wave, ideală pentru crearea unei rețele simple pentru controlul luminilor și electrocasnicelor.

Mesh Network

Un tip de rețea care permite fiecărui dispozitiv să trimită, să primească și să repete mesaje. Acest proces face rețeaua mai robustă și extinde distanta de actiune a întregii rețele. Z-Wave este un bun exemplu de rețea Mesh.

MULTI-ROOM AUDIO

Acesta este un sistem prin care sunetul poate fi transmis între un player media și difuzoare în diferite camere ale casei, de obicei prin rețeaua Wi-Fi.

NFC

Near Field Communication permite dispozitivelor aflate în imediata apropiere unul de altul să se detecteze reciproc și să partajeze date fără a fi nevoie de o conexiune la internet sau un cod de asociere. NFC simplifică transmiterea datelor între playerele media și constituie baza pentru Apple Pay și Google Wallet.

Alternativa celor de la Samsung la AirPlay folosește DLNA pentru a permite produselor Samsung să partajeze cu ușurință date pe internet.

SENZORI

Acestea sunt dispozitive care detectează schimbări, fie că este vorba despre temperatură, zgomot, lumină, mișcare etc. Ele pot fi folosite pentru a declanșa un alt dispozitiv, numit actuator, pentru a face ca ceva util să se întâmple (exemplu: opreste o alarmă de fum).

INCUIETOARE SMART

O incuietoare fără cheie care necesită semnalul wireless corect de la un smartwatch sau telefon pentru a o debloca. Bluetooth LE este protocolul preferat, deoarece este mai puțin probabil sa aibe probleme cu bateria.

SMARTTHINGS

Un sistem modular compus din hub, senzori și actuatori care vă monitorizează și vă asigură casa inteligentă.

STREAM

Fluxul de date de la un player media la un utilizator final

WITHINGS

Compania franceză a extins sectorul IoT cu produse in sănătate si securitate, care folosesc o conexiune la internet pentru a aduce funcționalități la care nu se gândise până acum.

Z-WAVE

Un protocol wireless util pentru transmiterea pachetelor de date mici, Z-Wave evită interferențele cu Wi-Fi și Bluetooth pe frecventa aglomerată de 2,4 GHz.

ZIGBEE

Util pentru a transmite date pe distante de până la 100 de metri între dispozitivele care necesită o durată de viață a bateriei mai lungă.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Click pe stelute pentru a vota

Nota medie 5 / 5. Numar voturi: 1

Intrucat acest articol ti s-a parut util

Ne poti urmari si pe


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *